LeShana.
Goodness of Coffee.

Sunday, October 6, 2013 @ 1:22 AM | 0 Comment [s]

Semalam aku saje saje la try "KOPIKO LA COFFEE" ni. Niat sebenar sebab nak rasa. Yela kan, ibu beli tp tak minum2 smpai sekarang. Pelik kan? So aku mulakan first move utk rasa. So, my opinion about this coffee is ABSOLUTELY SEDAPP! デコメ of emoticons (> зU * 艸 ●) Rasa dia pahit, tapi aku campur susu pekat, so it taste like milk coffee or coffee milk? :face53:  Start semalam lah punca aku ambil kopi ni setiap malam. Sebab dia bagi aku tahan ngantok. So aku bole study sampai 4 pagi.  Hebat kan? Wow gituu. Mata ni segar bugar jea. :crazy: Haha.

Harini excited nak cari 'kebaikan' and 'keburukan' minum kopi. So I found this. All of these contains is copied from a source:sparks2:

1. Mengurangkan risiko penyakit diabetes jenis. Pengambilan minuman kopi akan membawa kepada risiko yang lebih rendah penyakit kencing manis Jenis 2. Satu kajian telah mendapati bahawa dengan pengambil kopi yang lebih, semakin ia mengurangkan peluang anda terkena diabetes Jenis 2.

2. Mengurangkan risiko terkena penyakit Parkinson. Pengambilan kopi yang lebih akan menyebabkan anda kurang risiko mendapat penyakit Parkinson. Kajian tentang perbandingan peminum kopi tegar dan bukan peminum kopi, peminum kopi kurang risiko mendapat Parkinson dan oleh itu jika anda minum kopi secawan sehari,  anda boleh mengurangkan risiko penyakit Parkinson hampir 25%.


3. Mengurangkan risiko penyakit Alzheimer dan demensia. Satu kajian menunjukkan bahawa bahan antioksidan dalam kopi apabila digabungkan dengan kafein (GCSF) ia dapat menghalang penyakit Alzheimer. 4-5 cawan kopi setiap hari boleh mengurangkan risiko demensia dan Alzheimer juga.

4.Meningkatkan kemahiran kognitif. Kopi boleh meningkatkan kemahiran kognitif anda juga. Ia membantu anda untuk mudah mengingati perkara-perkara yang dipelajari. Dalam erti kata yang mudah, memori jangka pendek anda bertambah baik.

5. Mencegah kemungkinan masalah jantung. Minum kopi secara tetap, seperti 2-3 cawan sehari, boleh mengurangkan risiko anda dimasukkan ke hospital kerana masalah jantung. Ini termasuk strok dan gangguan rentak jantung, yang merupakan satu faktor yang boleh membawa kepada strok dan serangan jantung.

6.Mengurangkan risiko kanser. Kemungkinan mendapat penyakit kanser juga boleh dikurangkan oleh jumlah kopi yang anda minum. Kopi menghalang risiko kanser mulut, esophageal dan pharyngeal dan untuk tahap tertentu, serta kanser prostat.

7. Mencegah sembelit. Kopi juga boleh mengelakkan sembelit kerana ia merangsang peristalsis, yang seterusnya merangsang kolon. Ini membawa kepada pergerakan usus yang lancar, sekali gus mencegah sembelit.

8. Boleh mengurangkan risiko kemurungan di kalangan wanita. Kafein dalam kopi mengeluarkan pemancar mood dan menjejaskan otak. Ini mengurangkan risiko kemurungan di kalangan wanita.

9. Punca sakit otot kurang. Jika anda ingin membantu merehatkan otot anda dan lari dari kesakitan yang selepas senaman, kopi adalah jawapan untuk anda. Minum kopi sebelum latihan anda boleh membantu anda mengurangkan kesakitan otot.



 Conclusion, drink this coffee. It's goooooooooooooood


Older PostNewer Post
Le Princess♥

Shana | Seventeen






Le HeartBeats♥






Mine♥

Daisypath Anniversary tickers





Inspired♥

This song really inspired me a lot. It teaches me to always fight for what we want. Show 'them' that we're never going to give up on anything and keep on trying until we're a hero of ourselves♥



Status
SPM CANDIDATES♥ (2013)
Ya Allah, Engkau permudahkan lah ujian yang bakal hambaMu ini hadapi nanti. Aminn!◕‿◕