LeShana.
Butter Cupcakes.

Monday, October 7, 2013 @ 12:06 PM | 0 Comment [s]

On 7th September, I'd baked butter cupcake. Oh wait, I forgot to tell you. I didn;t go to school today, it's Monday! The reason why is because I woke up at 7am. So late huh? :wower:  EXACTLY! I slept at 2am, that's why I'm soooooo late this morning  :oops:  So yeah, I'd continue to study now.


Back to the topic. You guys must be wondering why and why and WHY I bake right? The reasons why is because I LOVE BAKING:love:! I love to bake, to search something and make desserts! So here is the recipe to my butter cupcakes. Enjoy


Bahan-bahan:
250 gram mentega (I use Buttercup)
250 gram tepung berserbuk penaik (I use Blue Key)
200 gram gula kastor/ gula pasir halus
5 biji telur (I use gred A)
1 sudu teh esen vanilla

Cara membuat:
1. Pukul gula dan mentega sehingga gebu.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan tepung dan pukul sehingga kembang.
4. Masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Sudukan adunan ke dalam papercup (1/2 cup sahaja) dan bakar pada suhu 180C selama 15-20 minit atau sehingga keemasan. Panaskan oven terlebih dahulu sebelum mula membakar. (Saya bakar pada suhu 150C selama 20 minit).
6. Sejukkan sebelum dihias dengan krim.


Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
Msukkan telur satu per satu. Dah masuk satu pukul lagi, then masuk satu lagi pukul lagi. Buat step ni sampai habes telur tu.
Masukkan telur dan vanilla essece tu. Pukul lagi sampai kembang and sebati.


Sudukan adunan ke dalam papercup.Masukkan separuh cup je tau!
Panaskan ke dalam oven sehingga warna kuning keemasan. (Aku bakar pada suhu 150C selama 20 minit).
Sejukkan cupcake tu sebelum dihias. Hias la macam mana sekali pun asalkan nampak menarik.Yang atas ni la yang aku decorate tublogger-emoticon.blogspot.com 


Older PostNewer Post
Le Princess♥

Shana | Seventeen






Le HeartBeats♥






Mine♥

Daisypath Anniversary tickers





Inspired♥

This song really inspired me a lot. It teaches me to always fight for what we want. Show 'them' that we're never going to give up on anything and keep on trying until we're a hero of ourselves♥



Status
SPM CANDIDATES♥ (2013)
Ya Allah, Engkau permudahkan lah ujian yang bakal hambaMu ini hadapi nanti. Aminn!◕‿◕